Ga naar hoofdinhoud

Park het Plateau is gelegen in het Schutterspark. Het Schutterspark is het oudste volkspark van Limburg en ligt in de gemeente Brunssum aan de rand van het natuurgebied Brunssummerheide.

Het bestaande park werd in 1952 ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van de Staatsmijnen vergroot, vernieuwd en cadeau gedaan aan de bevolking. Het gebied wordt door de Roode beek in twee delen gesplitst. In het noorden ligt een bos-, heide- en veengebied dat een prachtig wandelgebied is. In het zuiden is het een recreatie- of volkspark waar nu o.a. Park het Plateau gevestigd is.

Om de geschiedenis van het Schutterspark en de mijnstreek niet in vergetenheid te brengen heeft Park het Plateau, in haar klimbos de verschillende klimparcours vernoemd naar de namen van de vroegere mijnen (Wilhelmina, Hendrik, Emma en Maurits). Ook komen er verschillende elementen van de mijnstreek terug in het park, zoals de horecagelegenheid ‘de Almhütte’. Park het Plateau probeert zo de oude glorie van het Schutterspark terug te brengen in deze moderne tijdgeest. De laatste foto is een van de vele mogelijkheden om tijdens een wandeling Park Het Plateau te voet te bereiken. Deze vernieuwde trap werd april 2023 officieel geopend door de gemeente Brunssum.